Manieren en systemen

In ons leven kennen we van jongs af aan vele manieren. Manieren die we ook wel systemen noemen. Daar waar twee of meer mensen bij elkaar zijn, is er sprake van een systeem. Familiesystemen van onze vader en moeder en de verbinding tussen die systemen blijken vaak grote invloed te hebben op ons dagelijks handelen. Daarnaast maken we deel uit van andere (maatschappelijke) systemen zoals onze school, een team, een vereniging, het muziekgezelschap waar je in speelt, etc.

Je werkt hard aan je ontwikkeling en dan nog lijkt het soms dat je steeds weer in dezelfde valkuilen loopt. Systemisch Werk heeft als doel deze verborgen belemmeringen zichtbaar te maken, waar sta jij in het systeem.  Het leert je waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag, onbewuste overtuigingen en patronen dat je zo belemmerd/beperkt om te groeien. Al deze hebben we meegenomen naar ons eigen systeem. Systemisch werken is een hele krachtige methode die kan leiden tot acceptatie en/of doorbreken van patronen.

Praktijk

In de praktijk wordt Grotendeels gewerkt met poppetjes die elk een persoon vertegenwoordigen. Alle vormen werken in op de dynamiek van het ingebrachte thema.     De methode ‘Poptalk’ brengt de communicatie spelenderwijs in beeld. https://www.poptalk.nl/

Systemisch Werk is geen vervanging voor andere werkwijzen, maar heeft een integrerend effect op de kennis die reeds is opgedaan. Het wordt gebruikt als aanvulling voor de Coaching, om inzicht te krijgen in het systeem wat aanwezig is.

Achtergrond informatie:
Bert Hellinger een Duitse familie-en psychotherapeut heeft het systemisch werken bekendheid gegeven. https://www.hellingerinstituut.nl/