Nazomer met je SPRUIT is genieten zomaar voor het oprapen

By 20 september 2018 juli 18th, 2019 Holisme, Mio Mondo

Genieten jullie ook zo van de nazomer.
De nazomer/herfst is mijn favoriete seizoen.
De zon die niet meer zo warm is en mij nog steeds optimaal verwarmd. De aarde/zand die nog heerlijk warm is. De wind voelen waar ik alles symbolisch uit mijn hoofd aan mee kan geven. Maar ook het rapen van eikels, kastanjes en alles wat mocht groeien onder de zomerzon. De nazomer, waarin de SPRUIT nu in de kleine bladoksel van spruitkool begint te groeien.

Holisme, chinezen, nazomer……
Toch maar even wat theorie, is wel handig om het goed te begrijpen.
Volgens de, zeer holistische, visie van de oude Chinezen, houdt alles met alles verband. Niets staat op zichzelf. https://organbalance.nl/blog-post/holisme/      In die oude Chinese traditie is een systeem ontwikkeld om deze verbanden helder te maken, te ontrafelen. In dit systeem worden alle aspecten van de kosmos ingedeeld en wordt duidelijk op welke manier al het leven en alle verschijnselen ontstaan en weer verdwijnen. De ‘vijf elementen’ (hout – vuur – aarde – metaal – water) is de benaming die zij gaven aan de vijf oerprincipes die aan de basis van de hele natuur liggen. Deze vijf elementen zijn niet statisch, maar zijn fases, die vloeiend in elkaar overgaan. Zo vormen ze een cyclus die zichzelf steeds en overal herhaalt. Het zijn vijf vormen van energie die we in heel de natuur en al zijn verschijningsvormen terugvinden, dus ook in de mens. Ieder element of iedere fase in dit systeem wordt gekenmerkt door bepaalde kwaliteiten waar je op verschillende manieren contact mee kunt maken. Daarvoor zijn er specifieke oefeningen, beelden en symbolen ontwikkelt.

Nazomer
Zo zitten we nu in de nazomer en staat het AARDE element centraal.
De zomer die op zijn einde loopt, is een periode waarin de tijd stil lijkt te staan en de pracht van de zomer blijft hangen. Alles is gegroeid, volgroeid door de warme zomerzon, de tijd van rijpen is geweest en is klaar om geoogst te worden.

Positieve gevoelens zoals rust in de geest, inzicht, concentratie, verbondenheid. Zorg voor de ander, zekerheid en geborgenheid geven horen bij de nazomer.
De kleur geel is bij dit element leidend. De geur is zoet, zoet van de aarde.
De nazomer kan je ook een gevoel van moeheid geven, hoofdpijn of zwaar laten ademen omdat de grond weer meer vochtigheid geeft. Je kunt je een beetje verloren voelen, onzeker zijn, voelen dat je je basis een beetje kwijt bent.Denk dan goed aan je voeding, eet of drink niet teveel koud.

Als je vanuit de mooie vuurenergie van de zomer komt waarin je volop aan het bewegen was, beweging in het buiten zijn, je met allerlei mensen leuke dingen aan het doen was, dan zal de nazomer je een melancholisch gevoel geven. Hunkeren naar wat was. Maar de nazomer is er juist om deze banden te versterken. Zorgzaam zijn is dan een mooi gebaar om na te streven. Zorgzaamheid zal de ander maar ook jezelf versterken/verrijken.

Mijn aarde energie
Ook kan je jezelf bevragen of jij goed in je nazomer element zit.
Stel je zelf dan de volgende vragen of gebruik de vragen om te kijken of je SPRUIT goed in zijn/haar velletje zit:

 • Ben ik geaard?
  Zit ik goed in mijn lichaam?
  Voel ik me vertrouwd in mijzelf?
  Durf ik alleen te zijn?
  Tob of denk ik veel?
  Waar zit eigenlijk mijn energie?
  Kan ik het voelen stromen?
  Waar ga ik van stralen?

Denk je nu Oeps, wat nu????
ZINGEN is de remedie! Zingen hoort bij het aarde element, het element van de nazomer.
Dus lieve allemaal zing de herfst tegemoet. Herfst, herfst wat heb je te koop…..

Ps. Voor iedereen die ook nog een goede lichamelijke oefening wil die je nazomer energie versterkt.

Veel plezier,
Warme groet, Marian