Praktijkverhaal: ‘Harrie in de Warrie’
december 21, 2022Laat de monsters maar komen!
januari 24, 2023‘Mama, ik wil je iets vertellen’, fluistert ze me zachtjes in mijn oor; ‘ik ben verliefd op…’
Het is alweer eventjes geleden, maar zie haar nog zo staan. Mijn 6-jarige dochter staat voor me met glinsterende ogen, rode wangetjes en een super blij gezichtje. Wow wat vond ik dat toch een mijlpaal. Mijn dochter was voor het eerst verliefd geworden. Vele ouders maken er een grapje van, moeten erom lachen of nemen het niet zo serieus. Dit is niet zo verstandig want de gevoelens die je kind heeft zijn echt en kunnen heel heftig zijn.
Vanaf groep 1 kunnen kleuters al voor het eerst verliefd worden. Het naast elkaar spelen is voorbij. Op de basisschool spelen kinderen steeds meer met elkaar en zo bouwen ze hun sociale contacten op. Ze zien elkaar echt zoals ze zijn en kunnen iemand erg lief vinden. Kleuters zijn namelijk nog zo open en puur.
Dit kan ook de juf zijn, papa of mama, of zelfs iemand van hetzelfde geslacht.
Ze voelen zich bij die ander gezien, gehoord en er is sprake van een echte connectie. Ze voelen zich blij bij de ander. Willen alleen maar met die ander spelen etc. Apen elkaar na enz. Op deze leeftijd is er nog geen sprake van lichamelijke intimiteit, als ze elkaar een kusje willen geven of zoiets dergelijks dan komt dat vanuit spiegelgedrag.
Ze zien het bij mama/papa en anderen en imiteren dit na. Of ze doen het omdat anderen rondom ze heen zeggen, geef elkaar maar een kusje.
Deze verliefdheid moet wel serieus genomen worden door hun omgeving, want als je verliefd ben, ben je ook heel kwetsbaar en als de ander daar iets negatiefs over zegt kan het ze al onzeker maken. Als je als kleuter wordt afgewezen door de andere kleuter dan wordt deze afwijzing ook net zoals bij volwassenen als heel heftig ervaren. Kijk dan goed naar je kind als het ineens stoer gaat doen, verlegen wordt etc.
Vanaf groep 4/5 hebben kinderen vaker verliefde gevoelens met kinderen van het andere geslacht. Veel stelt dit niet voor, het andere geslacht is vooral heel erg spannend.
Ze hebben verkering en willen dan vooral veel met elkaar samen spelen. Ze willen elkaar ontdekken. Het zeggen dat ze ‘op iemand zijn’ geeft een gevoel dat ze erbij horen en dat ze geliefd zijn. Ook in deze fase geldt dat de verliefdheid net zo heftig wordt gevoeld als bij volwassenen. Als nu blijkt dat het niet zeker is dat die ander jou ook leuk vindt dan geeft dit spanning en onzekerheid. Word je kind ineens ongelukkig dan zou het wel eens afgewezen kunnen zijn. Ook hier geldt, houdt je kind even in de gaten. Praat met je kind over de gevoelens en hoe met elkaar om te gaan.
Vanaf het Voortgezet onderwijs is je puber extra gevoelig. Dit komt door de hormonen, vanaf nu zijn de geslachtshormonen ook al volop in ontwikkeling. Gevoelens kunnen dan ook als een super heftig worden ervaren. Daardoor is het verdriet ook erg groot als het gevoel niet wederzijds blijkt te zijn. De lichamelijke intimiteit is dan nu ook aanwezig. Weet dat de seksualiteit ontstaat vanaf 13 jaar. Geef dan ook op tijd seksuele voorlichting. Bewezen is dat pubers op dit moment al eerder dan hun 13e levensjaar seksuele gevoelens ervaren. Gebruik boeken, documentaires etc. die bij jou en je puber passen. Creëer een ontspannen sfeer en geef elkaar respect en vertrouwen. Dan pas durft je puber je ook dingen te vragen of iets aan je te vertellen. Zaken die van levensbelang zijn in het opbouwen van vertrouwen in de ander.
De belangrijkste tip is: geef zelf het goede voorbeeld. Geef elkaar eens een knuffel of kus waar iedereen bij zit. En lach de IEUWHHHHH weg van je kind en beginnende puber. Kinderen spiegelen zich aan hun ouders. Geef de liefde die jullie aan elkaar geven door aan je kinderen.
Nog een allerlaatste tip: luister goed wat je kind/puber zegt bij of tegen andere kinderen/pubers; verkering hebben, iemand leuk vinden of er meer mee willen wordt in straattaal anders verwoord en soms niet te begrijpen voor ouders. Wees alert!