Jullie luisteren toch niet naar wat ik zeg!?
februari 21, 2023Spiegelen als oorzaak en gevolg van gedrag
maart 28, 2023De lente is het moment om te luisteren naar jezelf en door te pakken. Veel kinderen, pubers en mensen hebben moeite om te luisteren naar zichzelf. Dit zien we heel vaak terug in onze sessies. We negeren de signalen van ons lichaam, of we zijn heel goed geworden om onze gevoelens te laten verdwijnen door iets anders te gaan doen of ander gedrag te laten zien.
ย
Als je niet luistert naar je lichaam zal je uiteindelijk het contact met jezelf kwijtraken met het risico op lichamelijke ongemakken.ย Bij kinderen moet je dan vooral denken aan hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, spierpijn of pijn in de gewrichten, duizelig zijn, moe of misselijk zijn, bang of bezorgd zijn, zich alleen voelen, etc. Je lichaam is een prachtig mechanisme dat zich kan laten horen als het niet goed gaat met je. Het laat zich niet voor niets laat horen. Het stuurt allerlei signalen, klein en groot.
ย
Het is nooit goed om deze signalen te negeren. De klacht kan zich dan juist verergeren en wordt steeds ernstiger. Maar hoe doe je dat luisteren naar jezelf?
ย
Om goed te kunnen luisteren zal je het eerst moeten voelen.ย Lijfelijk voelen. Voelen met je handen of door bewust te bewegen. Je voeten, je ledematen, je huid, je ademhaling etc.ย Kan je alle lichamelijke sensaties ervaren in het hele scala van waarnemen, ook zintuigelijk?
ย
Daarna ga je verder met het voelen van je emoties, gedachten, dromen, verlangens, herinneringen etc. Als je dat allemaal kan waarnemen dan heb je lichaamsbewustzijn. Met dit lichaamsbewustzijn kan je veel beter de signalen oppakken die je lichaam aangeeft.
ย
Wat hierin erg belangrijk is de omgeving waarin je bent. Voel je je daar fijn en veilig? Of ga je daar juist de signalen onderdrukken of negeren. Pas je je aan? Dat is onder andere รฉรฉn van de redenen dat wij op de praktijk een zo goed mogelijk veilig klimaat willen creรซren. Zodat je je kan openstellen in vertrouwen en dat je respectvol behandeld wordt. Wij leren de kinderen dat hun lichaam kan praten. De stem van het lichaam.
ย
Dat het knort als je honger hebt, of dat je rilt als je het koud hebt etc. Als dat goed geland is gaan we door naar de volgende stap en dan levert het luisteren naar je lichaam o.a. het volgende op:
ย
- Kinderen gaan weer in โhunโ eigen lichaam wonen
- Ze worden meer zelf, meer ik! Dat geeft een gezond zelfbeeld
- Ze begrijpen beter wat hun lichaam nodig heeft, dus gaan ze er goed voor zorgen
- Ze kunnen ook beter de emoties plaatsen en weten dat hun lichaam dan op een bepaalde manier reageert bij een emotie.
- Ze kunnen beter de grenzen aanvoelen etc.
Oefen daarom zo veel mogelijk door rustig eens te gaan zitten zonder afleiding om te luisteren en te voelen wat je lichaam aangeeft. Voel je pijn, stress een bepaalde emotie. Even je aandacht geven, dat kan overal waar je ook maar bent. Even inchecken bij jezelf.
ย
Beweeg; door te bewegen, strekken en aanspannen kan je nog beter en duidelijker voelen. Let op je ademhaling, daardoor ga je dieper voelen en ontspannen. Raak aan; knuffelen of massage laat je je jouw lichaam weer voelen. Je lijf wil gevoeld worden, je emoties willen uitgedrukt worden. Geef het aandacht!
ย
Wanneer je het aandacht gaat geven leer je steeds beter de signalen van je lichaam op te vangen en leer je luisteren en weet je automatisch wat goed voor je is en wat niet!
ย
De lente staat voor groei, beweging en actie. De lente geeft een ongekende kracht om door te kunnen pakken.ย Een belangrijke boodschap die wij de kinderen meegeven in hun lichaamsbewustzijn is: โLuisteren doe je niet alleen maar met je oren, maar ook met je ogen, lichaam en hart!โ