Voor ieder kind sociaal ondernemen
december 2, 2015Hoe beschikbaar ben jij voor je kind? Aandacht maakt alles mooier……
maart 15, 2016Had ik maar de krachten van Superman voor de komende CITO toetsen…..
De komende paar weken staan in het teken van het afnemen van de CITO toetsen op de basisscholen. De eerste kennismaking is al voor het 4 jarige kind.
Scholen krijgen door dit hulpmiddel inzicht in de ontwikkeling en mogelijkheden van onze kinderen. Ze volgen de cognitieve ontwikkeling van het kind. Zo kunnen ze verantwoorde keuzes maken in het begeleiden en aanbieden van lesstof aan onze allerliefste spruit.
We weten natuurlijk allang dat er voorstanders en tegenstanders zijn voor het afnemen van deze toetsen. Vele artikelen zijn hierover al geschreven. Wat mij meer intrigeert is hoe beleeft een kind een toets? Wat voelt het en hoe kunnen we het kind begeleiden door de komende tijd.
Kinderen voelen zich vooral ongerust. Ongerust over hoe ze het zullen maken, of ze het allemaal nog wel weten, ongerust over het cijfer/uitslag etc. Ongerust zijn is dat je, je bang maakt dat er iets gaat gebeuren of zal gaan gebeuren wat je niet wilt. Buikpijn en hoofdpijn zijn de meest voorkomende klachten. Slecht slapen gespannen spieren, snel geïrriteerd zijn komen ook veelvuldig voor. Hoe kan je je allerliefste spruit helpen om minder ongerust te zijn…..
Denk kracht:
Als dan de ongerustheid/ je angst toch uitkomt dan is daar het eerste zaadje geplant voor faalangst. Voed je het zaadje uit de negatieve gedachtengieter dan zal het zaadje groeien van:
“Help ik heb een toets, ik moet een goed resultaat halen, ik ben daar niet goed in, de vorige keer ging het ook niet goed, mijn hoofd zit vol, nu lukt het helemaal niet meer, straks krijg ik weer een black out”. Deze negatieve gedachten zorgen voor negatieve gevoelens. Buikpijn, hoofdpijn etc.
Voed je het zaadje uit de positieve gedachtengieter dan zal het zaadje van faalangst niet of zelfs minder snel groeien. “Ik ga vandaag laten zien wat ik kan, ik praat mezelf moed in, het gaat me vast lukken, het gaat beter dan de vorige keer, ik kan het want ik heb goed geleerd, kom maar op met die toets”. Positieve gedachten zorgen voor positieve gevoelens daardoor zit je beter in je vel en kan je gemakkelijker de toets maken. Probeer de gedachten van je kind samen te beïnvloeden en maak nieuwe helpende positieve gedachten.
Ademkracht:
Leer je kind om goed adem te halen. Inademen door je neus, uitademen door je mond. Hand op de navel. Voel dat je buik heen en weer gaat, vooral langzaam weer terug naar binnen gaat bij de uitademing. Ademhalingsoefeningen creëren rust en zorgen voor contact met je buik. Contact maken met je onderbuik versterkt het vertrouwen en zorgt dat de blokkade die aanwezig is bij beperkende negatieve gedachten opgeheven wordt zodat je weer contact kunt maken met je hoofd. Dat geeft weer heldere gedachten.
Lichaamskracht:
Zorg voor veel beweging tijdens deze toets weken. De spieren kunnen door het aanspannen tijdens sporten nadien makkelijker ontspannen. Zo verdwijnt het onrustige gevoel in het gespannen lichaampje makkelijker.
Zorg ervoor dat je allerliefste spruit fit en uitgerust is.
Mocht de ongerustheid dan nog steeds heersen dan helpt misschien het liedje van “Kinderen voor Kinderen- Je bent goed zoals je bent!” https://www.youtube.com/watch?v=XMxhFFGHr_M
Warme groet, Marian