Hoe beschikbaar ben jij voor je kind? Aandacht maakt alles mooierโฆโฆ
maart 15, 2016De kiem van 5 jaar geleden
juni 15, 2017Durf jij een ander aan te spreken?
โVerdorie sta ik daar toch te stotteren, voel de zweet pareltjes op mijn voorhoofd komen. Even weet ik niet zo goed wat ik moet zeggen. Bang dat ik ben om dat ik iets geks antwoord omdat ik haar niet goed gehoord heb. Best lawaaierig zo een bijeenkomst.
Tja, daarbij komt dat ik haar nu net voor het eerst heb ontmoet. Wil toch wel een goeie indruk achterlaten. Wat zal ze wel niet van me denken als ik niet iets terug zeg of vraag wil je het nog eens herhalen of er komt totale onzin uit mijn mond omdat ik denk haar te begrijpen. Haar vragende ogen lijken me te doorboren. Heluuuuuupโฆ..!โ
Haha, dacht je dat het over mij ging? Had zomaar gekund toch? Wie herkent zich niet in zo een soort gelijke situatie? De jongedame zit tegenover me, we drinken samen een kop thee! โMarian waar heb ik toch last van? Ik durf mensen niet aan te spreken? Ben bang om; wat ze van me denken en van me vinden. Wordt altijd warm en krijg zweethanden. Durf dan zelfs mensen gรฉรฉn hand te geven.โ Ze heeft hinder van sociale faalangst!
Voelen, denken, bewegen.
Faalangst kan je indelen in sociale, cognitieve en motorische faalangst. Faalangst openbaart zich vaak bij kinderen op school d.m.v. een oudergesprek. Maar in de praktijk blijkt dat er veel kleine en grote SPRUITEN al een beginnende faalangst ontwikkelen in de jongere jaren. Deze kinderen hebben een negatief of laag zelfbeeld. Ze zijn ervan overtuigd dat ze niets kunnen en niets weten. Faalangstige kinderen zijn perfectionistisch, eisen veel van zichzelf, vinden iets niet gauw goed.
Faalangst is een algemene term. We onderscheiden drie soorten faalangst:
- Cognitieve faalangst: hierbij heeft het kind last van angstgevoelens bij schoolse taken. Bijvoorbeeld het leren van een repetitie of het maken van een moeilijke les.
- Sociale faalangst: hierbij heeft het kind last van angstgevoelens in de omgang met anderen. Het kind is er van overtuigd dat anderen hem stom vinden. Het kind zal dus geen vragen durven stellen in de klas, het zal geen spreekbeurt durven houden, enz.
- Motorische faalangst: hierbij heeft het kind last van onderpresteren bij motorische taken. Het maken van een tekening, een sportwedstrijd, enz.
De cognitieve faalangst wordt verdeeld in 2 groepen, genoemd naar het soort gedrag dat kinderen erdoor vertonen. Actieve faalangst & Passieve faalangst. ( In het volgende blog vertel ik hier meer over).
Meeleven met de ander.
Bij sociale faalangst is er een sterke neiging om voor andere mensen te denken. Het probleem dat ontstaat als je voor andere mensen denkt is dat je uit gaat van veronderstellingen. Je denkt bijvoorbeeld dat een collega je niet mag, omdat deze collega weinig aandacht aan je besteed (terwijl in werkelijkheid deze collega het erg druk heeft). Of je durft niet op een leuke dame of heer af te stappen, omdat je denkt dat hij/zij je toch niet leuk vindt. Als je voor andere mensen denkt dan vul je negatief in wat anderen denken. Je projecteert dan je eigen gedachten op je omgeving en als die gedachten negatief zijn dan creรซer je voor jezelf een negatieve wereld vol angst. Bron: http://faalangstgids.nl/sociale-faalangst.html
Veel SPRUITEN hebben bij faalangst lichamelijke klachten: transpireren, hartkloppingen, buikpijn/diarree, vaak moeten plassen, snellere ademhaling (tot hyperventilatie toe), hoofdpijn, misselijkheid, geen eetlust, slecht slapen, trillende handen of zenuwtrekjes, blackout (niet meer weten). Herken je als ouder รฉรฉn van deze symptomen?
Kom laten we speuren.
Het allerbelangrijkste om deze allerliefste SPRUITEN te helpen is, samen op onderzoek uit te gaan en te ontdekken hoe ze denken. Vaak zit er een bepaalde gedachtepatroon die zich continu blijft herhalen en die gevoed wordt uit negatieve ervaringen. Een negatief gedachtepatroon is vaak niet reรซel. Maak het reรซel. Leer je kind ontspannen te leren. Ik hoef jullie dan ook niet te vertellen dat we deze grote en kleine SPRUITEN helpen om alle vormen van faalangst te onderzoeken en te verminderen.
Wees alert, spanning mag maar angst hoeft echt niet!