
Luisteren doe je met je oren
juli 19, 2015
Monsters en co / kind
augustus 31, 2015
Aanraken mag/moet – De kracht van fysiek contact bij kinderen
“Mama wil je even je hand op mijn buik leggen, ik heb zo een buikpijn”.
Hoe vaak heb ik dit wel niet gehoord in mijn praktijk voor kindercoaching en kindertherapie. “Even heerlijk bij mama op schoot, helemaal hangend tegen haar aan. Een rustmomentje, een aandachtmomentje. Een moment van YES, nu heb ik haar even voor mij alleen. Heerlijk die warme handen op mijn buik. En als ik geluk heb, kriebelt ze straks ook nog even over mijn rug.” Kinderen lijken soms wel te lijden aan de ‘ziekte’ huidhonger.
Aanraken een levensbehoefte
Fysiek contact is essentieel voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Onderzoek toont aan dat baby’s zonder aanraking niet kunnen overleven. En toch zie ik in mijn praktijk veel kinderen die aanraking ongemakkelijk vinden. Wanneer ik als kindercoach een ondersteunende hand op een arm leg, zie ik soms paniek in de ogen van een kind of een lichaam dat verstijft. Ook volwassenen ervaren vaak een drempel bij fysiek contact. Maar waarom sluiten we ons af voor iets wat zo essentieel is voor onze ontwikkeling, emotieregulatie en hechting?
Knuffelhormoon
Marijke Sluijter zegt het treffend: aanraken is een levensbehoefte. Bij aanraking komt oxytocine, het knuffelhormoon, vrij. Dit hormoon helpt om:
✔ Stress te verlagen en ontspanning te bevorderen
✔ Pijn te verminderen en de hartslag te reguleren
✔ De hechting en ouder-kind verbinding te versterken
✔ Zelfvertrouwen en weerbaarheid te vergroten
In mijn praktijk voor kindercoaching en kindertherapie gebruik ik regelmatig speelse aanrakingstechnieken, zoals massage en ontspanningsoefeningen, om kinderen te helpen hun lichaam beter te voelen en grenzen aan te geven. Ik zie kinderen letterlijk ontspannen en ‘landen’ in hun eigen lichaam.
Hansje pansje kevertje
Wie kent het liedje Hansje pansje kevertje niet? Hoe mooi is het om samen dit versje te zingen terwijl je zachtjes over de rug van je kind tekent? Dit speelse contact helpt niet alleen bij de cognitieve en taalontwikkeling, maar zorgt ook voor een diepere ouder-kind verbinding.
Massage en aanraking dragen bij aan:
✅ Meer ontspanning en stressreductie
✅ Betere emotieregulatie en zelfbewustzijn
✅ Een sterker zelfvertrouwen en weerbaarheid
Angst voor misbruik
Ik weet dat er binnen scholen, kinderopvang en andere instanties steeds meer discussie is over het aanraken van kinderen. Wat mag nog wel? Wat niet? De angst voor misbruik of ongewenste aanraking maakt dat fysiek contact vaak wordt vermeden.
Toch geloof ik dat aanraking onmisbaar is in de opvoeding en begeleiding van kinderen. Kinderen groeien op in een hectische wereld waarin ze vaak overprikkeld raken. In mijn praktijk en op scholen help ik kinderen hun eigen lichaam te voelen, te ontspannen en te ervaren hoe fijn het is om geknuffeld of getroost te worden.
Ik verwonder me iedere keer weer over de impact van aanraking. Kinderen bloeien op wanneer ze zich veilig, geliefd en gezien voelen.
👉 Dus, wie doet met me mee? Tijd voor AANRAAK-tijd! 💛