Mijn kind; verlegen, blijft het liefst thuis & is snel van slag

Zit onzekerheid achter elk gedrag?
Je kan op vele manieren onzeker zijn, je kan ook om vele manieren onzeker zijn.

Moeder: ‘Ik maak me zorgen, ik zie dat mijn zoon ergens mee worstelt. Hij is al een langere tijd, zo een half jaar, erg verdrietig. Dit is zo mijn zoon niet! Hij was altijd onbezorgd. Elke avond bespreek op de rand van zijn bed de dag door. Ook om erachter te komen wat er aan de hand is. Hij zegt dan: Niks of ik weet het niet. Zijn tranen staan hoog. Hij speelt ook minder met zijn vrienden, lijkt wel of hij zich afsluit?

1. Welk gedrag laat het kind zien?

2. Hoe voelt het kind zich?

Kind: ‘Ik snap het zelf ook niet echt. Voel me gewoon verdrietig. Vind niks meer leuk. Op school gaat het wel hoor maar voel me wel wat eenzaam. Mama en papa zijn ook erg lief, maar ik moet steeds denken aan mijn opa. Wil mama er niks over zeggen, ze wordt dan altijd zo verdrietig.

3. Waar zit de ‘onzekere factor’ in bovenstaand gedrag en situatie?

De relatie met opa is verbroken omdat hij plotseling is overleden. Hij heeft eenzame herinneringen.
Hij komt zichzelf steeds weer tegen als hij zich aan ‘de dag’ herinnert.
Er is een belemmerende gedachte/overtuiging gegroeid; was ik die dag toch maar even bij opa langsgegaan.
Zijn verdriet en verwarring laat hem steeds in zijn hoofd schieten. Hij vraagt zich continu af waarom?

De simpele WAAROM vraag heeft een groot effect.
Het geeft uiteenlopende gevoelens zoals; ongenoegen, onzekerheid, schuldgevoel, schaamte etc.

Deze jongeman wil zichzelf ter verantwoording roepen, en dat is voor hem niet te overzien.
Dat maakt hem zo onzeker! Word ik dan meer verdrietig? Of krijg ik er andere gevoelens bij?
Snappen anderen mij dan nog wel?
Het vertrouwen dat je ‘iets’ (in deze zijn situatie) mag loslaten geeft angst en onzekerheid.

Dit kan je ook niet alleen doen, dit hoef je niet alleen te doen!

Door zijn denken, voelen en willen met mij te bespreken, ontdekt hij welke mogelijkheden er nog meer zijn om van zijn onzekerheid en belemmerende gedachten af te komen, zodat het voor hem werkend wordt en blijvend is.

ZIT ONZEKERHEID ACHTER HET VERDRIETIGE GEDRAG VAN DIT KIND? Ja.

Herkenbaar?

Wil je meer weten over jouw onzekere kind?
Maak dan een GRATIS EYE OPENER afspraak van 30 minuten, op info@mio-mondo.nl
Iedere maand geven we 4 gratis online sessies weg.

Warme groet, Marian