Kinderen leren met hun lichaam

‘Jongeman SPRUIT (10) praat graag maar is erg afstandelijk, heeft veel conflicten thuis. Hij vindt regels en structuur maar moeilijk. Vaak kan hij zijn emoties niet de baas en wordt hij boos of verdrietig. Als mama hem wilt troosten ontwijkt hij haar. Hij loopt bij haar weg en sluit zichzelf op in zijn kamer. Af en toe wil hij bij papa op schoot zitten, maar hij mag hem niet aanraken. Douchen en afdrogen vind hij maar niks. Heel voorzichtig zijn we begonnen om zijn eigen handen te gaan ontdekken door gebruik te maken van allerlei materialen. Klei, zand, verf etc. Door het ontdekken van zijn ledematen en hoe alles aanvoelt kreeg hij stukje voor stukje meer vertrouwen in zijn lijf.’

In deze hectische tijd, vol prikkels, staan kinderen meer en meer onder hoge druk. Zeker gevoelige kinderen ontwikkelen hierdoor klachten als:
Onrust, onzekerheid, slaap-of eetproblemen, faalangst, driftbuien of gevoelens van verdriet, angst of paniek.

Door massage maken de kinderen weer bewust contact met hun lichaam. Door bewust hun eigen lichaam weer te voelen, geeft het ze weer een zelfbevestiging van hier ben ik, dit ben ik, dit kan ik, etc. en dat geeft een warm vertrouwd gevoel. De massage laat hun innerlijke kracht weer opvlammen, doordat ze zich begrepen, veilig en goed voelen zoals ze zijn. Dit maakt hun eigen ‘IK’ sterker, zodat ze hun gevoeligheid, kwetsbaarheid en intuïtie als kracht leren gebruiken en zelfvertrouwen opbouwen.

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen in deze tijd onder hoge druk staan:

  • Een ingrijpende gebeurtenis(denk daarbij aan een overlijden, ziekte of ongeluk)
  • Ze zijn ‘anders’
  • De gewone dagelijkse verwachtingen.

Vanaf jonge leeftijd is massage voor opgroeiende (overgevoelige) kinderen een ideale manier om hen te helpen bij hun ontwikkeling.

Door het kind spelenderwijs te masseren of doordat het kind zichzelf masseert met diverse massagevoorwerpen, zoals een balletje, balletje met nopjes (de egelbal), veertjes etc. zal het lichamelijke, emotionele en het relationele deel door de massage gestimuleerd worden.

De massage ontspant de spieren en bevordert de soepelheid tussen de gewrichten. De kinderen worden zo soepeler, staan letterlijk en figuurlijk minder gespannen in het leven. Ze kunnen onzekere situaties beter aan en zullen beter slapen. De ontspanning tijdens een massage geeft ze ook innerlijke rust, rust in hun gevoelens en emoties. Zo leren ze herkennen welke emoties ze hebben, wanneer ze komen en hoe ze met de emotie kunnen omgaan. De concentratie zal bevorderd worden. De verwerking van voedsel zal soepeler gaan.

Kindermassage sterkt, maakt ze minder kwetsbaar!

Energetische Kindermassage is een eenvoudig drukpuntmassage behandeling die grotendeels berust op de Oosterse geneeskunde. De massagevorm is gemakkelijk toepasbaar (over de kleding) en geeft een diepe ontspanning van lichaam en geest. Het lichaam heeft energiebanen, door het ‘masseren’ hiervan worden de banen geprikkeld, gestimuleerd en weer in werking gezet. Dit bevordert en stimuleert de zelfhelende natuurlijke kracht van het kind. Energiebanen ook wel meridianen genoemd lopen in het hele lichaam.

Deze banen liggen onder de huid en elke baan is verbonden met één of twee organen. Door de baan te ‘masseren’ stimuleer je op een prettige manier de organen. Veel klachten komen voort uit enkele slecht werkende organen. Bijv. verdriet of angst is een uiting van het orgaan dikke darm en longen, driftbuien komen voort uit het orgaan lever, eczeem is een uiting van het orgaan de longen, etc.
Lichamelijk contact is onmisbaar voor hun gezonde ontwikkeling.
* Deze bovenstaande klachten zijn ook te behandelen in een combinatie met de andere therapieën.