Jouw treuzelende belangstelling zorgt voor Groei-KRACHT bij je SPRUIT

By 19 februari 2018 Mio Mondo, Opvoeding

Mam, maam? Maaaaaaam? MAMA? MaMaaaaaaa!!!!!
Sta ik net even onder de douche en ja hoor hebben ze mij weer nodig. Zuchtend dat mijn #ME TIME voorbij is roep ik: ‘Ja wat is er?’ Wetend dat ze de badkamer op komen stormen op het rand van het bad gaan zitten en me bestormen met alles wat eigenlijk ook wel had kunnen wachten tot na mijn ontspannende regendouche. Ja nu hoor ik jullie al denken, bad, douche en regendouchekop, zozo….. maar ooh wat heb ik het nodig om toch even te kunnen ontspannen, is dat decadent? Waarschijnlijk wel….

Maar afijn, op zo een moment denk ik, had ik ze maar geleerd wat meer geduld te hebben. Of in de bewoordingen van deze tijd; had ik ze maar geleerd om, om te gaan met UITGESTELDE AANDACHT.

Wat is uitgestelde aandacht?
Onze allerliefsten SPRUITEN krijgen heus wel de portie aandacht die ze verdienen hoor maar (misschien) niet alleen op het moment dat zij dat willen, omdat wij ouders bezig zijn met iets anders. ‘Vroeger’ moesten kinderen netjes wachten totdat ze iets konden zeggen totdat bijvoorbeeld mama even praatte met papa, nu is het vaak zo dat alles moet wijken wanneer je SPRUIT aandacht wil.

Ach dat doen we natuurlijk uit liefde en vanuit al ons goede, heel positief bedoeld. Toch zenden we met deze boodschap uit dat het kind leert dat wanneer het aandacht wil, dit ook altijd krijgt.
Tja en als je SPRUIT groot of klein het dan niet krijgt als het, het wel verwacht, gaat het zoeken naar manieren om toch die aandacht te krijgen. Observeer wat je kind doet, wat zijn strategie is, om je aandacht te vangen. De meeste kinderen hebben een bepaalde opbouw. Eerst roepen ze je, dan komen ze met een vraag die jij moeilijk kan weerstaan, als dat ook niet lukt zal er waarschijnlijk iets vallen of iets mis gaan. Je SPRUIT zal zich dan bezeren of verdriet hebben. Herkenbaar?

We kunnen onze SPRUITEN leren hoe ze moeten omgaan met deze uitgestelde aandacht/geduld. Bijvoorbeeld; Je gaat 10 minuten de krant/boek lezen. Hierin mag je kind je niet storen. Bij een tussentijdse onderbreking begin je opnieuw. Zo is er aan het gedrag van het kind ook meteen een consequentie verbonden.
Ook kan je uitgestelde aandacht oefenen door bijvoorbeeld een spelletje samen te spelen.
Jij stelt als voorwaarde dat je een kwartiertje doet wat het kind wil, vervolgens gaat je allerliefste een spelletjes met jou spelen wat jij graag wilt doen. WIN-WIN situatie.
Ga ook niet altijd meteen in op de vraag of vragen, stel voor dat je op een later tijdstip het samen gaat bespreken. Kan je kind de vraag niet onthouden dan helpt een vragenpot/doosje wellicht. In deze mag het zijn/haar vraag tekenen of opschrijven en in de pot doen. Samen ga je op het door jullie gekozen tijdstip de vraag uit de pot vissen en deze bespreken.

Handig is wel om een beetje uitgerust of relaxed te zijn als je bovenstaande wilt uitproberen. Dit om te voorkomen dat je snel geneigd bent om toe te geven aan de wensen van het kind. Je SPRUIT leert hiermee dat niet alles om hem of haar draait. Bedenk dat je slimmerik weet hoe hij/zij je kwetsbare knoppen weet te vinden om te zorgen dat je niet consequent bent. Kies dan ook voor een goed moment om bovenstaande uit te proberen. Zondagochtend bijvoorbeeld. Lukt het, dan is succes verzekerd op andere momenten. Houdt vol, check, onderzoek en investeer in jullie toekomst.

Want deze vorm van zelfstandigheid wordt opvoedkundig vaak als waardevol gezien.  Op school en in het volwassen leven kan deze zelfstandigheid goed van pas komen.

Warme groet, Marian