Helppp vakantie! Dat wordt weer geklier, geëmmer, dreinen en drammen!

By 1 juli 2021 Opvoeding

Hoe vaak hoor jij de komende dagen:” Mam, ik verveel me!” Als je geluk hebt en je kinderen zitten op de basisschool dan zijn het maar 6 weken. Op het voortgezet en het hoger beroepsonderwijs hebben ze bijna 8 a 9 weken. Dus….

 
Lummelen en schuldgevoel

Anekdote van een paar jaar terug:
Daar zitten ze dan met een uitgestreken gezicht te roepen:” Maham, ik verveel me zo! Weet jij niet iets wat ik kan doen?” Ik bedenk dat ze me eigenlijk wel kunnen helpen. Ben ik eerder klaar en kan ik ook eens met het boek op de bank. Met een stiekeme glimlach om mijn mond zeg ik; “Ja hoor, ik weet wel iets.” De ogen van het verveelde kind op de bank lichten op en kijken me hoopvol aan.Ik vertel dat ze wel voor me mogen stofzuigen, vaatwasser uitpakken, was opvouwen etc. Hoopvolle ogen kijken wanhopig omhoog om vervolgens boos naar mij te kijken.Dat was toch echt niet wat ze in gedachten hadden. Blijkbaar?In mijn praktijk hoor ik ook vaak van ouders dat ze het moeilijk vinden dat hun kind verdwaasd op de bank zit te lummelen. Is het, het gezeur dat we zo lastig vinden of het feit dat ons schuldgevoel begint te knagen dat we nu even niets met ze doen?

 
Is vervelen dan echt zo erg?

Nee, verveling hoort erbij. Het is zelfs niet te vermijden. Je kunt het als ouders zijnde niet voorkomen en IK kan zeker niet continu mijn kind ‘vermaken’. Ik ben niet van de entertainment groep of het animatie team! Verveling helpt kinderen namelijk om zelf oplossingen te verzinnen. Het kind wordt aangezet tot creativiteit om iets te gaan bedenken of te doen. De fantasie wordt geprikkeld en het krijgt vanuit zichzelf de daadkracht om het te gaan uitvoeren. Je verveelde schat heeft ons ouders echt niet altijd nodig om tot iets leuk te komen! Jou allerliefst spruit kan het echt wel zelf.Het kan soms best wel even duren, minuten, uren of dagen. Maar het zal komen!

 
Jaloers

Natuurlijk wil ik het liefst altijd iets doen met mijn kroost, ook al zijn ze nu het huis uit. Vind het zelfs heerlijk als we allemaal genieten en fantastische momenten samen beleven. Samen herinneringen maken! Mijn hoofd herinnert mij eraan dat ik nog wel wat ‘werk’ heb liggen om te doen. ‘Werk’ dat ik mag doen in de tijd dat zij nu werken en/of lekker bezig zijn. Weg is mijn tijd voor een goed boek en kop thee. Ik ben geen jaloers type, maar nu realiseer ik me, dat ik wel jaloers ben op het feit dat ik me nou nooit eens verveel. Want dan wist ik wel wat ik ging doen.

Lummeltijd lijkt mij heerlijk!