Bestaat er iets als een Winterkind?

By 22 december 2020 Mio Mondo

Bestaat er iets als een typisch WINTERKIND? Vanuit de holistische therapie wel.

Het is winter, de tijd waarin alles slaapt. De natuur doet zijn dutje om straks in de lente weer volop te kunnen gaan groeien en bloeien. Doet jouw kind ook een dutje?

“Jongeman SPRUIT (12) is op school de stoere, grappige scholier, klas 1 in het voortgezet. Maar….. als hij thuiskomt stort hij in, hij laat zich zo vol lopen overdag dat hij thuis letterlijk en figuurlijk leeg moet lopen. Hij kan zijn emoties niet bedwingen, iedere dag huilt hij zich leeg. Hij is daarna wel opgelucht maar blijft prikkelbaar. Hij krijgt zijn huiswerk niet want hij denkt nu al aan morgen. Het wordt vast weer zo een dag.

Hij weet niet hoe hij zichzelf kan zijn in deze nieuwe klas. Het lijkt wel alsof hij 2 gezichten heeft. Op school en bij vrienden is hij de coole gast en thuis wil hij alleen zijn, huilen en vooral geen gedoe. Hij is bang, bang om er niet bij te horen, bang om gepest te worden, bang om niet gekozen te worden tijdens samenwerkingsopdrachten etc. Hij kan het niet reguleren.

Emotie
De emotie die bij de winter hoort is angst. In de basis praten we dan over overlevingsangst. Erbij willen horen, gezien en gehoord worden. In de verbinding willen zijn met… Het kind lijkt krachtig, lijkt goed voor zichzelf te kunnen zorgen. Ze zijn zelfstandig en iedereen om het kind heen vindt dat een hele fijne eigenschap.

Deze WINTER emotie hoort bij het water element en deze is verstoord. De winter waarin alles lijkt te slapen, vooral de natuur. Een rustperiode, waarin de kou ervoor zorgt dat we binnenblijven. De beweging is dan ook van buiten naar binnen. Ook in ons als mens. We denken meer na, overdenken, maken plannen etc. We rusten uit en maken ons weer klaar voor het voorjaar en de lente. Teveel nadenken en terugtrekken, niet kunnen loslaten, het niet kunnen overzien geeft veel onrust. Wat weer kan leiden naar angst.

Maar wat als je het niet kan loslaten?
Als je de angst niet wil voelen? Je zoekt dan naar manieren om te vluchten voor het gevoel. Je onderdrukt het of je maakt er een verhaal van in je hoofd (mentaal maken). Je krijgt belemmerende gedachten. Door het vluchten zondig je je af, en dan ‘boeit’ je de hele wereld niet. Je bouwt een muur/harnas om je heen. Je wordt ongeïnteresseerd voor iedereen om je heen. Je gaat je slecht verzorgen en hebt het vaak koud

Wij, ouders, gaan onze angstige kind helpen door te zeggen; “Kom op, het is niks, kijk maar! “  Het kind dwingen om iets te doen waar het bang voor is, is niet verstandig. Het kind moet eerst weer voelen/weten/zien/ervaren dat zijn basiszekerheden veilig zijn. En dat is wat wij ouders het kind moeten geven. Vertel je kind: “Je mag er zijn, je bent zoals je bent, ik houd van alles aan jou etc.

Keur ook niet steeds een bepaald gedrag af maar benader het kind positief. Wees niet alleen maar streng en boos tegen je kind, maar geef hem ook liefde, complimenten, een knuffel en positieve aandacht. Af en toe boos worden is echt niet erg (ook dan leert je kind hoe je met situaties om kan gaan), maar richt je vooral op het positieve. Dit heeft namelijk ook een positieve uitwerking op (het gedrag van) je kind. En zo groeit zijn basiszekerheid en basisveiligheid.

Wat nu te doen?
Om je kind vooruit te helpen, het leren ontspannen zodat de angst losgelaten kan worden, zich weer veilig kan voelen in zichzelf en de ander, zijn onder andere deze 5 beginnende ónderdelen’ belangrijk:

  • Alle oefeningen waar je je rug en achterbenen strekt/buigt is helpend. Voorover buigingen, rollen op je rug etc. (Vraag ons gerust om meer oefeningen)
  • Onderzoek waarom je je niet veilig voelt. Zet deze gedachten op een rijtje. Ruim je hoofd op!
  • Laat je masseren met de massageolie MOED van Mio Mondo (€14.99 bij Mio Mondo te koop)
  • Stimuleer creatief bezig zijn, knutselen, iets repareren, boetseren, samen iets maken. Hier is het proces belangrijk, niet zozeer het resultaat.
  • Alle dingen doen waarin het samenwerken belangrijk is, spelletjes, teamsport etc.

Lieve zorgzame betrokken ouders, ‘ga niet op je kind zitten’, laat het ontdekken, zijn of haar neus stoten, beloon niet het gepieker, beredeneer niet te veel met je kind, LAAT LOS EN WEES EEN LIEFDEVOL VANGNET voor als het je nodig heeft! Dat geeft GROEI……

  • Wilt u eens met ons praten over uw WINTERkind, de olie kopen, meer informatie maak dan een afspraak met ons. Mail naar info@mio-mondo.nl

Warme winterse groet, Marian